DERMATOSKOPİ (Cilt lezyonları erken tanı yöntemi)

Dünyada yaşanan ekolojik denge bozukluğu benleri kanser öncüleri haline getirebilmektedir. Vücudunda 50’den fazla ben bulunan kişiler cilt kanseri açısından daha yüksek risk taşırlar. Periyodik aralıklarla kontrol edilmeleri gerekir.


Dermatoskopi deri yüzeyi mikroskopisidir; benlerin ve pigmentli diğer lezyonların tanısında yaygın bir şekilde tüm dünyada dermatolog lar tarafından kullanılmaktadır.


Dermatoskopi yağlanmış deri yüzeyinin, ışıklı bir büyütme sağlayan dermatoskop cihazı ile incelenmesidir.


Dermatoskop, kulak muayenesinde kullanılan otoskoba benzeyen deri tabakasını 10-100 kere büyüterek görüntüleyen, özel optik enstruman içeren, bir cihazdır.


Dermatoskopik muayene ile benler, deri kanseri, ben dışındaki pigmentsiz lezyonların tanısı yapılabildiği gibi aynı zamanda derideki yabancı cisimler, parazitler, kan damarları, farklı deri tümörleri gibi rahatsızlıkların da tanısı konulabilmektedir.


Pigmentli Deri Lezyonlarının Dermatoskopik Sınıflandırılması

1. Adım : Pigmentli ve pigmentsiz lezyonların ayrımı (Pigmentli Lezyonlar: Benler, yağ siğilleri, bazalyom, damarsal Lezyonlar)


2. Adım : İyi huylu pigmentli lezyon ile kötü huylu melanom adı verilen deri kanserinin ayrımı. (Soyer ve Pehamberger'in PATERN ANALİZİ, Stolz'un ABCD KURALI, Menzi’nin SKORLAMA METODU, Arganzione'nin YEDİ NOKTA LİSTELEME ve Soyer'in ÜÇ NOKTA LİSTELEME’si)



Yılda bir kez yapılması öngörülen rutin ben muayenesi, dermatoskop ile yapılır. Hastanın ben haritası çıkarılır ve gerek mevcut benlerin gelişimi gerekse yeni oluşanlar takip edilir.

Derimizdeki lekelerin asimetrisi, sınırlarındaki düzensizlik, renk değişimleri, çaptaki değişiklikler, kaşıntı, kanama gibi belirtileri istenmeyen bir ben yada deri kanseri işareti olabilir. Bu bulgulardan herhangi birinin varlığında mutlaka dermatoskopik ben muayenesi yapan bir deri hastalıkları uzmanına başvurmalısınız.

DOKTORUNUZA SORUN


DOKTORUNUZA SORUN


ETİKETLER

-->

Biz Sizi Arayalım